© Rootsville.eu

Papo Vàzquez (US)
tiltle: Chapter 10: Breaking Cover
music: Latin Jazz
release date: november 13, 2020
label: Picaro Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Papo Vàzquez


© Rootsville 2020


Bekend om een iconische carrière van 40 jaar, is de Grammy-genomineerde Latin muziek-uitblinker Papo Vázquez verheugd Chapter 10: Breaking Cover uit te brengen, een nieuw album met zijn Mighty Pirates Troubadours. Chapter 10: Breaking Cover bevat een gevarieerd programma van Vázquez 'originele muziek die zijn kenmerkende fusie van jazz en Puerto Ricaanse folkloristische muziek laat zien. Op zijn tiende release als leider laat Vázquez al snel zien waarom hij een van de leidende stemmen is van de hedendaagse latin jazzscene.

Vázquez werd door The New York Times omschreven als "onbezonnen en precies ... die de muziek helpen aandrijven, ze snap en wreed maken. Zijn diepe kennis van de inheemse muziek van de Caribische volkeren, verweven met zijn decennialange toewijding aan jazz (aangewakkerd door een liefde voor John Coltrane en J. J. Johnson) stelt hem in staat om een expert te zijn in het samensmelten van deze twee idiomen. In Chapter 10: Breaking Cover is Vázquez 'voortreffelijke muzikale breedte te zien terwijl hij naadloos door verschillende ritmes (Holande, Bomba, Cuembe) en stijlen (Jazz, Latin Jazz) beweegt en ze samensmelt zoals alleen hij dat kan.

De muziek op Chapter 10: Breaking Cover is gebaseerd op zijn eclectische carrière die begon in zijn geboorteland Philadelphia. Vazquez bracht zijn vroege jaren door in Vega Baja Puerto Rico voordat hij zich weer in Philadelphia vestigde, waar hij opgroeide. Nadat hij zijn sporen had verdiend bij lokale Latin-bands, verhuisde de vroegrijpe muzikant op 17-jarige leeftijd naar New York. Hij klom snel op in de muzikale gelederen terwijl hij een robuust cv opbouwde met legendarische salsasterren zoals The Fania All-Stars, Ray Barretto, Willie Colón , Grupo Folklórico y Experimental Nuevayorquino, Eddie Palmieri, Larry Harlow en Hector LaVoe. Hij sneed zijn tanden in New Rican Village, een kleine door artiesten gerunde ruimte in de East Village, waar hij en andere avontuurlijke spelers zonder beperkingen zouden jammen, latin muziek in jazz en vice versa.

Tegelijkertijd groeide Vázquez 'reputatie als jazzmuzikant, toen hij een leidende speler werd in de ontluikende Latin jazzscene van New York aan het eind van de jaren zeventig. Hij was een van de oprichters van Jerry Gonzalez 'Fort Apache Band en Conjunto Libre, evenals de populaire Latijns-Amerikaanse fusionband Batacumbele van Puerto Rico. Met Batacumbele trad hij op, componeerde, arrangeerde en nam hij op verschillende albums op van 1981 tot 1985. Gedurende deze tijd begon Vázquez voor het eerst te experimenteren met "bomba jazz"; een fusie van jazz en traditionele Puerto Ricaanse bombaritmes. Bij zijn terugkeer in New York trad hij toe tot het Latin Jazz Ensemble van Tito Puente, reisde met hen mee als solotrombonist, en toerde hij door Europa met Dizzy Gillespie's United Nations Orchestra.

De aanstaande release van Vázquez bevat een gevarieerd programma. Zoals Ben Ratliff in zijn aantekeningen zegt: “El Cuco / The Boogeyman” is gebouwd op een pianoriff die Papo een paar jaar geleden schreef; hij realiseerde zich dat het kon staan ​​voor de klop op onze psychische deuren die we allemaal in maart begonnen te horen. Het is onmogelijk om aan "Shadows", de ballad, te denken als niets met de ballades die verloren zijn gegaan tijdens de eerste piek van het virus. In de rumba "No Te Rindas" ("Don’t Give Up") improviseert zanger Jose Mangual Jr., die in de jaren zeventig met Vázquez in de band van Hector Lavoe werkte, ter ere van vertrokken rumberos. Iemands verleden is ook het heden.

Viering en samenzijn zijn denkbaar: de reis van “Mr. Babu 'uit Afrika, de killer-elite dansers toverde in' New York Latin Jazz Mambo', de Puerto Ricaanse familiemuziek van' Saludo Campesino 'en' Fiesta En La Sanse ', genoemd naar het carnaval in Old San Juan, suggereert het feest we zullen hebben als dit voorbij is.

De bijnaam "Mighty Pirates Troubadours" is geïnspireerd op de familie van Vázquez - zijn vader, grootvader en oom waren troubadours die regelmatig zijn woonkamer vulden met música jíbara; een traditionele stijl van volksmuziek die groeide in de berggebieden van Puerto Rico. Op de huidige versie van het septet staat Vázquez aan het roer, met saxofonist Ivan Renta, pianist Rick Germanson, bassist Ariel Robles, drummer Alvester Garnett en percussionisten Carlos Maldonado en Reinaldo DeJesus. De groep wordt aangevuld met genodigden: zanger en percussionist Jose Mangual Jr., saxofonist Sherman Irby, bassist Dezron Douglas, gitarist Antonio Caraballo en trompettist Antoine Drye.

tracks:

01 Mr Babu
02 NY Latin Jazz Mambo
03 El Cuco The Boogeyman
04 Saludo Campesino
05 Fiesta En Ila Sanse-less Pandero
06 Fairmont Park
07 Shadows
08 No Te Rindas
09 Broke Blues